Denna paj har jag hittat i tidningen Allt Om Mat. Har sedan år 2000 varit en självklarhet på midsommarbordet tillsammans med sillen och färskpotatisen! I år fick den även vara med på påskbuffén. Hittade faktiskt färskpotatis till den fast de kom från Cypern!!
Ingredienser till 1 paj:
Pajdeg
225 g vetemjöl
100 g smör, kallt
1 st äggula
1 msk olja
2 msk vatten
Fyllning
600 g färskpotatis
300 g färsk lax i bit, skinn- och
benfri
100 g kallrökt lax, i tunna skivor
3 st små knipplökar
2 dl dill, hackad
2 dl gräslök, hackad
2 st ägg
200 g kesella (10 %)
1 dl vispgrädde
1,25 tsk salt
Pepparrotssås med örter
6 dl gräddfil
1 dl färsk pepparrot, finriven
4 msk gräslök, hackad
4 msk dill, hackad
2 krm salt
Pajen förbereds lämpligen fram till
punkt två dagen innan, men fylls och
gräddas så att den är ljummen vid
serveringen.
Gör så här
1. Kör mjöl och kallt smör smuligt i
matberedare. Tillsätt äggula, olja,
vatten och kör snabbt ihop en deg.
Tryck ut den i bottnen och upp på
kanterna i en 24 cm form med
löstagbar kant. Kyl formen 30 min eller
till nästa dag. Koka potatisen, blanda
pepparrotssåsen och ställ den kallt.
2. Sätt ugnen på 225°. Skär de två
sorternas lax i tunna skivor, skiva
potatisen och löken och varva
ingredienserna med dill och gräslök i
den ogräddade pajformen.
3. Vispa samman ägg, kesella, grädde
och salt och häll det över alltsammans i
formen.
4. Grädda pajen på andra falsen nerifrån ca 1 1/4
timme. Ta ut och låt den svalna lite
innan den serveras med den
pepparrotssåsen.