Detta recept har jag hittat på baksidan av Vetemjöl Special påsen och sen har jag lagt till osten ovanpå. Jag tar mozzarella för att min man inte tål ost men av någon konstig andledning kan man äta mozzarella (och parmesan).
850 g ( ca 1,4 liter) Kungsörnen
vetemjöl special
50 g smör eller margarin
5 dl vatten , 37
grader (fingervarmt)
50 g (1 paket) jäst
1½ tsk salt
1 ägg till pensling
1 pkt mozzarella (hackad med
äggskivaren)
Smula ner jästen i en
degskål.
Tillsätt vattnet och rör om tills
jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt.
Häll
mjölet direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt salt och mjöl, men spar ½ – 1 dl av mjölet till
utbakningen.
Arbeta degen kraftigt ca 5 minuter med maskin eller
ca 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Låt degen jäsa
under bakduk till dubbel storlek, ca 60 minuter.
Knåda den lätt
på mjölat bakbord.
Dela degen i 20 delar och forma dem till
runda eller ovala bullar. Lägg de på smord plåt och låt jäsa
under bakduk ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225º.
Pensla med
ägg och smula på lite mozzarella och grädda i mitten av ugnen ca
8-10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler utan
bakduk.