Detta var första gången jag gjorde detta – letade på nätet och hittade några enkla recept och så detta som var lite mer komplicerat men ändå inte. Det tar lite tid men det är det värt!!!!! Själva har vi ingen liten gasbrännare utan jag gjorde det sista i ugnen – kunde inte se hur de såg ut då de stod så långt upp – fick lita på känslan!

Här är de innan de åkte in i ugnen – vi gömde ta kort när de kom ut från ugnen – vi var så sugna smiley

Ingredienser

4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl socker ( kan minskas ner lite tycker jag)
1 vanlijstång
6 äggulor
råsocker

Tillagning av receptet.

Sätt ugnen på 150 grader. Sätt in en långpanna med hög kanter i ugnen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i vatten upp till halva kanten på långpannan.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.

Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.

Vispa under tiden äggulor fluffiga.

Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning.

Häll Crème Brulé/creme caramel smeten i portionsformar. Ställ dem i vattenbadet.

Grädda Crème Brulé/creme caramel i cirka en timme. Ta ut och låt svalna.

Hit kan du förbereda Crème Brulé/creme caramel och ha i kylen. Vid servering är det bara att kandera socker toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème Brulé/Crème caramelen är kall).

Servera gärna Crème Brulé/Crème caramel med färska hallon, hjortron eller andra bär vid sidan.